A fáraók titka a feketekömény

A fáraók titka a feketekömény

A feketeköményt már az Ókori Egyiptomban is ismerték és használták a gyógyító tulajdonságai miatt az innen származó legkorábbi feljegyzés több mint 4000 éves múltra tekint vissza, akkoriban a fekete kömény olaját a „fáraók aranyának” nevezték.

Az egyiptomiak nagyon nagy becsben tartották és tartják a mai napig is, ezeket az apró fekete magvakat és a vele kapcsolatos tapasztalataikat papirusztekercseikben is megörökítették. Tutanhamon annyira el volt ragadtatva a feketeköménytől, hogy szolgáinak -e drága olajból mindig egy üvegre valót maguknál kellett tartaniuk és halála után egy egész amfora olajat helyeztek el a fáraó sírjában. A legendák szerint Nefertiti szépségápolónak használta és ennek az olajnak köszönhették bársonyos, ragyogó, gyönyörű bőrüket.

A feketekömény kb. 20-30 cm magasra nő, levelei finom eloszlásúak. A virágok többféle színűek lehetnek pl.: fehér, sárga, rózsaszín, halványkék esetleg halványlila. A gyümölcse több tüszőből álló kapszula, amelynek mindegyike számos magot tartalmaz.

Az elmúlt évtizedekben a környezeti tényezők például az étrend a szennyező anyagok stb. az allergiás reakciók előfordulásának növekedését eredményezték. A feketekömény vagy más néven a Nigella sativa magot hagyományosan széles körben használják élelmiszer-összetevőként és számos gyulladásos és allergiás reakció kezelésére afrikai, arab és indiai nemzeteknél, különösen Ázsia délnyugati részén.

A Nigella sativa és alkotóelemei antiallergiás hatásait kísérleti és klinikai vizsgálatokban értékelték.

Kísérleti és klinikai vizsgálatokban antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antiallergiás, antihisztamin, köhögéscsillapító és hörgőtágító tulajdonságokat mutattak ki a Nigella satvia különböző kivonataiban. A klinikai vizsgálatok a növény hörgőtágító és megelőző tulajdonságait is megmutatták asztmás betegeknél, illetve a növény és alkotóelemei különböző allergiás tünetekre gyakorolt hatását is kimutatták.

Mi a hisztamin szerepe a szervezetben?

A hisztamin az élő szervezetben jelen lévő természetes anyag, mely részben a szervezetben termelődik, részben pedig élelmiszerekkel kerül be. A hisztamin talán legismertebb funkciója az allergiás reakciókban betöltött szerepe. Az allergiás rohamok alatt a hisztamin hirtelen és nagy mennyiségben szabadul fel, és közvetítő anyagként játszik szerepet a jellegzetes tünetek – orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, csalánkiütés kialakulásában.

 

Bizonyos élelmiszerek is tartalmaznak hisztamint eltérő mennyiségben, így az étkezések során is emelkedhet szervezetünkben a hisztamin szint mértéke. Mindez problémát akkor jelent, ha a hisztamin lebontása nem történik meg megfelelően. Ezt a jelenséget hisztamin intoleranciának nevezzük.

Összefoglalva bebizonyosodott, hogy a feketekömény jelentősen javította az emberek allergiás panaszainak klinikai tüneteit a hisztamin felszabadulásának gátlásával.