A C-vitamin hatása a szervezetre

A vitaminok megfelelő szintjének biztosítása a szervezet számára elengedhetetlen, nélkülük különböző megbetegedések és kockázatok alakulnak ki. A vitaminok különféle kémiai összetételű, biológiailag aktív szerves vegyületek, amelyek az emberi szervezet számára elengedhetetlenek, mégis azokat nem képes előállítani, így táplálékkal kell bevinni. A vitaminok közül a C-vitamin az egyik legfontosabb, hiszen nélkülözhetetlen támogatást nyújt a testnek. Mivel szervezetünk nem képes előállítani, nagyon fontos odafigyelni, hogy egészséges étkezéssel bevigyük a megfelelő mennyiségű C-vitamint szervezetünkbe. Ezen kívül érdemes kiegészítésképp C-vitamin készítményt is alkalmazni.

Mi is a C-vitamin?

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav, egy vízben oldódó tápanyag, ami számos élelmiszerben előfordul természetes formában. Gyümölcsökben, zöldségekben megtalálható, például paprika, fekete ribizli, homoktövis, karalábé, káposzta, paradicsom, brokkoli, krumpli, fekete áfonya, füge, málna, csipkebogyó, citrusfélék, stb. A C-vitamin jótékony hatással van az immunrendszerre illetve a fehérvérsejtek számára is. Ennek köszönhetően a szervezet sokkal ellenállóbbá válik a különböző kórokozókkal szemben, így jobban tudunk védekezni a megbetegedésekkel szemben, illetve a gyógyulást is nagyban támogatja. Elmondható tehát, hogy védekezőképességünk egyik alappillére a C-vitamin.

 

 

Az aszkorbinsav felfedezése 

A C-vitamin felfedezése Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, aki ezt a nélkülözhetetlen vitamint legelőször a paprikából vonta ki. Ennek előzménye is volt, mégpedig az, hogy az 1920-as években külföldön egy kutatást végzett, mely során a mellékvesében egy ismeretlen anyagot talált. Ahhoz, hogy alaposan megvizsgálhassa, nagyobb mennyiséget kellett volna előállítania, mint amit a citrusfélékből tudott. Mikor hazatért utazásából, keresett egy olyan növényt, amiből ki tudja vonni ezt az anyagot, ez pedig a szegedi paradicsompaprika volt, amiből nagyon sokat tudott előállítani - 10 liter présnedvből 6,5 grammot.

Ezt a savat nevezték el kutató társaival együtt aszkorbinsavnak, ami a skorbutra utal. Felfedezésének köszönhetően lehetővé vált az aszkorbinsav nagy mennyiségben való előállítása.

A C-vitamin hatása a szervezetre 

A C-vitaminra nagy szüksége van a szervezetünknek, mivel immunrendszerünk normál működésének egyik alappillére, segíti a sejtek regenerálódását, hozzájárul a kollagén megfelelő mennyiségű termeléséhez, így a bőr, csontok, fogak, íny, porcok, erek egészségének megőrzésében rendkívül fontos szerepe van. Elősegíti a fehérvérsejtek hatékony működését, ezáltal pedig a bőr védekezőképességét, illetve a gyorsabb sebgyógyulást is. A testi funkciók mellett pszichológiailag is jótékony hatással bír, mivel csökkenti a fáradtságérzetet, illetve segíti az idegrendszer normál működésének fenntartását is, ezáltal csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát.

 

Egyéb jótékony hatásai: 

Az aszkorbinsav erős antioxidáns hatásának köszönhetően megvédi a sejteket a szabad gyököktől, amik felszabadulásával komoly krónikus betegségeket is okozhatnak.

Kutatások során megállapították, hogy a C-vitamin bevitelével csökken a vérnyomás az egészséges felnőtteknél és a magas vérnyomásban szenvedőknél egyaránt

A magas vérnyomásra és a koleszterinszintre való pozitív hatásai miatt csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát

A C-vitamin csökkenti a vér húgysavszintjét, ami által csökken a köszvény kialakulásának kockázata

Nagyon fontos, hogy segíti a vas felszívódását a szervezetben, ezáltal pedig csökkenti a vérszegénység kialakulásának kockázatát

A C-vitamin szükséglet

fedezése A napi C-vitamin szükséglet felnőtteknek nagyjából 100 mg. Ez az a minimum érték, ami éppen elég ahhoz, hogy ne alakuljon ki a szervezetben C-vitamin hiány.

Az szervezetben kialakuló aszkorbinsav hiány komoly megbetegedések okozója lehet, mint például a skorbut, illetve okozhat fogínysorvadást, vérzékenységet, jelentkezhetnek izombántalmak, gyulladások, fertőzések, nehéz sebgyógyulás is. A napi minimális mennyiségen felül maga Szent-Györgyi Albert is többet szedett, napi 1000 mg-ot, de azóta vannak kutatások, amik még magasabb dózisok pozitív hatásait igazolták. A C-vitamin adagolását érdemes növelni megbetegedések során, illetve a dohányosoknak is érdemes magasabb dózisban alkalmazni.

 

A minimum C-vitamin bevitelt egészséges táplálkozással is lehet fedezni, azonban számos C-vitamin készítmény is rendelkezésre áll, mellyel pótolni érdemes. A Tenmag C-vitamin kapszula 700 mg-os kapszula, melynek ajánlott napi mennyisége 2x1 kapszula. Vízben oldódó vitamin lévén a felesleges aszkorbinsav 4-6 óra alatt kiürül a vizelettel, így érdemesebb kisebb dózisokban bevenni naponta több alkalommal, illetve a nagydózisú C-vitaminok helyett érdemesebb napi 700-1400 mg-ot szedni. Bár a C-vitaminból létezik pezsgőtabletta, cukorka illetve por állagú készítmény is, mégis érdemes a kapszulát választani, mivel ez a formula tartalmazza a legstabilabb formában a vitamint, vagyis hőre és fényre kevésbé bomlik. Rendelje meg még ma a Tenmag C-vitamint, amivel biztosíthatja a megfelelő vitamin szintet és megőrizheti egészségét!

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/