A Bakopa kapszula

A bakopa, eredeti nevén Bacopa Monnieri, egy olyan növény, amit a hagyományos indiai orvoslásban is használnak. A Bakopa Brahmi néven is ismert, javítja a memóriát, a figyelemhiányos hiperaktivitást, oldja a szorongást, segít az allergiás állapoton. Jótékony hatásai miatt sokan alkalmazzák étrendkiegészítőként, ezért is érdemes megismerni kicsit közelebbről, hogy miért is olyan közkedvelt a Tenmag Bakopa kapszula.

 

A növény jellemzői 

A Bacopa Monnieri egy évelő kúszónövény, őshonos Indiában, a déli és keleti részeken, Ausztráliában, és megtalálható Európában, Afrikában, Ázsiában és Észak- és Dél-Amerikában. A növény, amit évszázadokon át használtak a hagyományos indiai gyógyászatban, vagyis az Ayurvedában, ismert Brahmi néven is, amit Brahma, a hindu panteon alkotó istenének neve után kapott. A levelei hosszúkásak és négy-hat mm vastagok, virágai kicsik, fehérek, és négy-öt szirom nő rajtuk. Számos bacopa faj létezik, amikből ez a legelterjedtebb, nedves, trópusi környezetben növekszik, a víz alatt is képes virágozni, ezért akváriumi növénykén való felhasználása is elterjedt.

Bár brahmi néven ismert a gotu kola nevű növény is, ami rokon növény a bakopával, nem szabad összetéveszteni őket. Míg a bacopa neve a Bacopa Monnieri a gotu kola a Centella Asiatica néven ismert.

A bakopa, mint nootropikum  

Több évszázados felhasználása alatt a bakopának számos jótékony élettani hatását fedezték fel. Eleinte az indiai orvoslásban agyserkentő hatása miatt használták, de idővel felfedezték más előnyeit is. Fő hatóanyaga a Bacosides, ami javítja az idegsejtek és az agy szimpatikus ingerületátvitelét. A Bacopa Monnieri az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, erősíti a memóriát, javítja a kognitív képességeket és az agy egészségét.

Hogyan hat a nootropikum? 

A nootropikumok az étrendkiegészítők egyik legelterjedtebb kategóriája. Minden olyan anyag nootropikumnak számít, ami az agyi aktivitás javítását segíti elő. Természetesen az agyserkentők közé tartozik számos szintetikus gyógyszer is, azonban léteznek kiváló növényi kivonatok is, amik javítják a kognitív képességet segíti az agykárosodással szembeni ellenállást. Elmondható, hogy a nootropikumok a neuronok számára védelmet nyújtanak, így az öregedés, a toxikonok okozta károsodás ellen. Növelik az agyban a vér és az oxigén áramlását, így javítják az agy működését.

Felhasználása: A bakopa étrendkiegészítőként való felhasználása a normál agyi működés fenntartása mellett egyéb egészségügyi előnyökkel is járhat. Nézzünk néhány példát:

 

-  szorongás elűzése

-  pajzsmirigy egészségének megőrzése

-  antioxidáns tartalmának köszönhetően segíthet a memória megőrzésében és a kognitív funkciók javításában

-  stresszhatás alatt is segíti az agyműködést, mivel megváltoztatja egyes enzimek aktivitását, amik a stressz kiváltásában is részt vesznek

alkalmazzák az Alzheimer-kór kezelésében is, mivel megvédheti az agysejteket az abban szerepet játszó vegyi anyagoktól

javítja a figyelemhiányos hiperaktivitást, vagyis ADHD-t

-  segít a depresszió korai stádiumában

-  segít a megfelelő minőségű alvás elérésében.

A Tenmag Bakopa kapszula természetes agyserkentő és memóriajavító. Alkalmazásával idősebb korban lassíthatja a demencia tüneteit, javítja kognitív képességeket, fiatalabb korban pedig segít a tanulásban. Rendelje meg ma, és próbálja ki ezt a nagyszerű, természetes agyserkentőt.