EGCG és a fogyás

Világszerte folyamatosan nő az elhízott vagy túlsúlyos emberek száma, 1975 óta ez a szám megháromszorozódott. Az elhízást és a túlsúlyt túlzott vagy kóros zsírfelhalmozódásként határozhatjuk meg, amely károsíthatja az egészséget. Ennek a folyamatnak alapvető oka az elfogyasztott és a felhasznált kalóriák közötti egyensúlyhiány.

 

A túlsúly csökkentésének kezelésére számos módszert javasolnak a szakirodalmak, mint például a megfelelő étrendre való áttérés, a rendszeres testmozgás, a gyógyszeres kezelés. Viszont az utóbbi időben egyre népszerűbbek az úgynevezett szuper ételek és étrend-kiegészítők, mivel a természetes anyagok az egészség és az egyensúly szinonimái lehetnek. Ezek a természetes étrend-kiegészítők számos hatásmechanizmussal rendelkeznek, ilyen például a szénhidrát-anyagcsere javítása, a fokozott energiafelhasználás és az éhség/étvágy csökkentése.

Jelenleg kapható elhízás elleni gyógyszer az orlisztát tartalmú súlycsökkentő a hatását úgy fejti ki, hogy gátolja a zsírok felszívódását a bélrendszeren keresztül. Sok táplálékkiegészítő ugyanezen az elven fejti ki a jótékony hatását, ahol a lipidek vagy szénhidrátok felszívódása késleltetett vagy bizonyos mértékben korlátozott, ezek a vegyületek hozzájárulnak az anyagcserére gyakorolt jótékony hatásokhoz, mint például a gyomorürülés késleltetése, amely így befolyásolja az étvágyat.

Tudta-e?   A katekinok a zöld teában is bőségesen megtalálható növényi tápanyagok. Erős antioxidánsok.

EGCG mint zsírégető

A zöld tea olyan ital, amelyet évezredek óta főznek, és évszázadok óta széles körben népszerű a világon. Gazdag antioxidáns hatású katekin vegyületekben, nevezetesen a zöld teát tartják a legelterjedtebb katekinforrásnak az összes táplálkozási forrás között, és az epigallokatechin-3-gallát (EGCG) a zöld tea kivonat legfontosabb alkotóeleme. A közhiedelem szerint széles körű egészségügyi előnyökkel jár, beleértve a rák megelőzését, a koleszterinszint csökkenését, a gyulladás csökkentését és az öregedés késleltetést. Az elmúlt években az EGCG-nek az úgynevezett „zsírégető” súlycsökkentő hatása miatt a világ egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítője lett. Az EGCG „zsírégető” funkciói közé tartozik az energiafogyasztás és a zsírsav-oxidáció elősegítése, a zsírsav-szintézis gátlása és a táplálék felszívódásának csökkenése. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a fogyókúra során a fogyás folyamata együtt jár a zsírsav-anyagcsere útvonalak átalakításával, például több zsírsav lebontásával, hogy kalóriát biztosítson, így elérve a zsírégetés hatását.

A zöld teában található fitokemikáliákról ismert, hogy stimulálják a központi idegrendszert és fenntartják az emberek általános egészségét. A bőr öregedése összetett folyamat, amelyet belső tényezők, például öregedés, valamint külső tényezők, például az ultraibolya (UV) sugárzás által kiváltott külső károsodások okoznak -ez a fényöregedésnek nevezett folyamat - ami bőrpírhoz, ödémához, leégéshez vagy korai öregedéshez vezethet. A zöld teában található fitokemikáliák csökkenthetik a fényöregedés hatását. A bőr az emberi test legnagyobb szerve, és hatékony külső gátat képez a káros hatások ellen mint például a levegőben és a vízben lévő szennyeződés. Ez az első védelmi vonal ami megvédi a test belső szerveit és változatos mechanizmusokon keresztül fenntartja a homeosztázist (élő szervezetek alkalmazkodó képessége a változó környezethez).

EGCG-vel a fényöregedés ellen

Az olyan gyógynövények, mint a zöld tea és a benne található hatóanyagok, elsősorban az EGCG, hatékonyan használhatók a különböző öregedésgátló készítményekben, amelyek biztonságosan csökkenthetik és visszafordíthatják a fényöregedés jeleit és tüneteit. A fényöregedés kezelésének és progressziójának természetes termékek használatával történő megelőzésének új koncepciója most emelkedőben van. A különböző polifenolokat, köztük a zöld teát tartalmazó mediterrán és ázsiai étrendet ma széles körben elfogadják hatalmas egészségügyi előnyei miatt, beleértve a szív- és érrendszeri és neurodegeneratív betegségek elleni védőhatásait is.