Wild Yam, a természetes ösztrogén

Az egészség megőrzésében fontos szerepet játszik több tényező is, mint az egészséges táplálkozás, megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás, pihenés, stressz levezetés, lelki egyensúly fenntartása stb. Azon kívül, hogy ezeknek figyelmet szentelünk, segítségül hívhatunk vitaminokat, illetve olyan természetben előforduló gyógynövényeket, amik koncentrált, kivonat formájában segítenek megőrizni egészségünket, illetve, ha szükséges gyógyszer helyett, vagy mellett alkalmazhatjuk kiegészítő termékként.

Röviden a Wild Yam-ről 

Számos étrendkiegészítő készítmény van a piacon, amelyek segítségével javíthatjuk a közérzetünket, enyhíthetjük a nem kívánt tüneteket. A Wild Yam, vagyis jamgyökér is egy olyan növény, aminek gyökerében található hatóanyagokat felhasználva készítenek étrendkiegészítőt. A wild yam a népi gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazott növény, a trópusi lakosság körében pedig fontos tápláléknövény is.

A trópusi és mérsékelt öv éghajlati területein előforduló növénynek mintegy 600 fajtája létezik, amiből 12 ehető csupán. A legelterjedtebb faj a Dioscorea fajtái, amik keményítőben dús, vastag gyökeret eresztenek, ezeket Délkelet-Ázsiában már nemesítették is. A földben nagy gumókat növesztenek, melyek változó méretűek, hasonlítanak a burgonyához vagy édesburgonyához is.

Hatóanyagai, hatásai 

A yamgyökér hatóanyaga a dioszgenin, egy növényi szteroid, amiből laboratóriumi körülmények között állítanak elő ösztrogént, kortizont, progeszteront és dehidroepiandroszteront (DHEA). A természetes progeszteron, vagyis sárgatest hormont tartalmazó gyökér lehet az egyik legjobb megoldás megelőzni a szintetikus hormonkezelések veszélyeit, mivel kémiai szerkezete legjobban hasonlít a szervezet által is termelt hormonéhoz.

A népi gyógyászatban a Dioscorea Opposita elnevezésű növényt alkalmazták, aminek gyökerei dioszgenint tartalmaznak. A 20. században megkezdődött a hatóanyag kinyerése a gyökérből, így jutott el világszerte szinte mindenhova.

Szervezetre gyakorolt hatásai

Korábban is írtunk már arról, hogy a női hormonegyensúly fenntartásában milyen szerepe van. Ilyen például, hogy segít a premenstruációs tünetek, a menstruációs görcsök, illetve a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésében. Hatóanyagának köszönhetően a női ciklus szabályosabbá válik, csökkenti a hangulatingadozások mértékét, javítja a közérzetet.

A yamgyökér azonban nem csak a hormonális problémák enyhítésére lehet jótékony hatással. Több olyan hatóanyag és vitamin tartalma van, amik a szervezet működésére más-más területen hatnak pozitívan. Azok életében is fontos szerepe lehet, akiknek fontos a bőrápolás, hiszen a bőrt is széppé varázsolja. A népi gyógyászatban a yamgyökeret fiatalító hatása miatt is szívesen használták, emiatt a férfiak körében is elterjedt használata. Ennek oka, hogy flavonoidokat és antioxidánsokat tartalmaz, ami lassítja az öregedést és segít növelni az érfalak rugalmasságát is.

 

B-vitamin tartalmának köszönhetőan a növényből előállított étrendkiegészítő az anyagcserére is pozitívan hat, növeli az energiaszintet, sőt a depressziós tüneteket és a stressz negatív hatásait is csökkenti. Ezáltal az immunrendszer is jobban működhet.

 

A wild yam cukorbeteg számára szintén remek kiegészítő a gyógyszeres kezelések mellett, mivel részt vesz a metabolikus folyamatban, szabályozza a vér glükóz tartalmát, amivel szintén késleltetheti az öregedést.

 

A szervezet DHEA tartalma

A DHEA, más néven dehidroepiandroszteron az emberi testben az egyik leggyakoribb szteroid hormon, ami több mint 150 anyagcsere-funkcióban játszik fontos szerepet. A DHEA elsődlegesen a mellékvesékben termelődik, a szervezet többféle hormonná is átalakítja ezért szülőhormonnak is nevezik. Bizonyos szinten természetes anabolikus szteroidként működik, a növekedési hormonok termelését fokozza, amivel elősegíti az izomtömeg növekedését és a zsírok felhalmozódását akadályozza. Ezért is elterjedt a testépítők körében.

Kapcsolódik ezen kívül a libidóhoz, a szőrzet növekedéséhez, a szellemi frissességhez, a szép és feszes bőrhöz is. A DHEA az emberi szervezetben természetesen előforduló hormon, azonban szintje 30 éves kor után csökkeni kezd, ami miatt sokan súlygyarapodást, libidó csökkenést tapasztalhatnak. A wild yam bevitelével a mellékvesékben fokozódik a DHEA termelés, így csökkenésének hatásait késleltethetjük.

 

A wild yam étrendkiegészítőként való alkalmazásával tehát számos jótékony hatást tapasztalhatunk, amit itt foglalunk össze:

-  Menstruációs és premenstruációs tünetek enyhítése

-  Menopauza okozta kellemetlenségek enyhítése

-  ízületi gyulladások csökkentése

-  a szív és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése

lassítja az öregedést

szebbé varázsolja a bőrt

-  pozitívan hat az anyagcserére

-  segít a depressziós tünetek csökkentésében

-  csökkenti a cukorbetegség kockázatát

-  fokozza a libidót

étvágycsökkentő hatása miatt segíthet a fogyásban

antioxidáns tartalmának köszönhetően csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

segíti az agy működését, pozitívan hat a memóriára

 

Láthatjuk, hogy a wild yam számos olyan egészségügyi hatással bír,

ami miatt nem csoda, hogy már a népi gyógyászatban is elterjedt. A megfelelő adagolás mellett szedése biztonságos, és kifejti a szervezetre pozitív hatásait.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/