Wild Yam, a természetes ösztrogén

Az egészség megőrzésében fontos szerepet játszik több tényező is, mint az egészséges táplálkozás, megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás, pihenés, stressz levezetés, lelki egyensúly fenntartása stb. Azon kívül, hogy ezeknek figyelmet szentelünk, segítségül hívhatunk vitaminokat, illetve olyan természetben előforduló gyógynövényeket, amik koncentrált, kivonat formájában segítenek megőrizni egészségünket, illetve, ha szükséges gyógyszer helyett, vagy mellett alkalmazhatjuk kiegészítő termékként.

Röviden a Wild Yam-ről 

Számos étrendkiegészítő készítmény van a piacon, amelyek segítségével javíthatjuk a közérzetünket, enyhíthetjük a nem kívánt tüneteket. A Wild Yam, vagyis jamgyökér is egy olyan növény, aminek gyökerében található hatóanyagokat felhasználva készítenek étrendkiegészítőt. A wild yam a népi gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazott növény, a trópusi lakosság körében pedig fontos tápláléknövény is.

A trópusi és mérsékelt öv éghajlati területein előforduló növénynek mintegy 600 fajtája létezik, amiből 12 ehető csupán. A legelterjedtebb faj a Dioscorea fajtái, amik keményítőben dús, vastag gyökeret eresztenek, ezeket Délkelet-Ázsiában már nemesítették is. A földben nagy gumókat növesztenek, melyek változó méretűek, hasonlítanak a burgonyához vagy édesburgonyához is.

Hatóanyagai, hatásai 

A yamgyökér hatóanyaga a dioszgenin, egy növényi szteroid, amiből laboratóriumi körülmények között állítanak elő ösztrogént, kortizont, progeszteront és dehidroepiandroszteront (DHEA). A természetes progeszteron, vagyis sárgatest hormont tartalmazó gyökér lehet az egyik legjobb megoldás megelőzni a szintetikus hormonkezelések veszélyeit, mivel kémiai szerkezete legjobban hasonlít a szervezet által is termelt hormonéhoz.

A népi gyógyászatban a Dioscorea Opposita elnevezésű növényt alkalmazták, aminek gyökerei dioszgenint tartalmaznak. A 20. században megkezdődött a hatóanyag kinyerése a gyökérből, így jutott el világszerte szinte mindenhova.

Szervezetre gyakorolt hatásai

Korábban is írtunk már arról, hogy a női hormonegyensúly fenntartásában milyen szerepe van. Ilyen például, hogy segít a premenstruációs tünetek, a menstruációs görcsök, illetve a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésében. Hatóanyagának köszönhetően a női ciklus szabályosabbá válik, csökkenti a hangulatingadozások mértékét, javítja a közérzetet.

A yamgyökér azonban nem csak a hormonális problémák enyhítésére lehet jótékony hatással. Több olyan hatóanyag és vitamin tartalma van, amik a szervezet működésére más-más területen hatnak pozitívan. Azok életében is fontos szerepe lehet, akiknek fontos a bőrápolás, hiszen a bőrt is széppé varázsolja. A népi gyógyászatban a yamgyökeret fiatalító hatása miatt is szívesen használták, emiatt a férfiak körében is elterjedt használata. Ennek oka, hogy flavonoidokat és antioxidánsokat tartalmaz, ami lassítja az öregedést és segít növelni az érfalak rugalmasságát is.

 

B-vitamin tartalmának köszönhetőan a növényből előállított étrendkiegészítő az anyagcserére is pozitívan hat, növeli az energiaszintet, sőt a depressziós tüneteket és a stressz negatív hatásait is csökkenti. Ezáltal az immunrendszer is jobban működhet.

 

A wild yam cukorbeteg számára szintén remek kiegészítő a gyógyszeres kezelések mellett, mivel részt vesz a metabolikus folyamatban, szabályozza a vér glükóz tartalmát, amivel szintén késleltetheti az öregedést.

 

A szervezet DHEA tartalma

A DHEA, más néven dehidroepiandroszteron az emberi testben az egyik leggyakoribb szteroid hormon, ami több mint 150 anyagcsere-funkcióban játszik fontos szerepet. A DHEA elsődlegesen a mellékvesékben termelődik, a szervezet többféle hormonná is átalakítja ezért szülőhormonnak is nevezik. Bizonyos szinten természetes anabolikus szteroidként működik, a növekedési hormonok termelését fokozza, amivel elősegíti az izomtömeg növekedését és a zsírok felhalmozódását akadályozza. Ezért is elterjedt a testépítők körében.

Kapcsolódik ezen kívül a libidóhoz, a szőrzet növekedéséhez, a szellemi frissességhez, a szép és feszes bőrhöz is. A DHEA az emberi szervezetben természetesen előforduló hormon, azonban szintje 30 éves kor után csökkeni kezd, ami miatt sokan súlygyarapodást, libidó csökkenést tapasztalhatnak. A wild yam bevitelével a mellékvesékben fokozódik a DHEA termelés, így csökkenésének hatásait késleltethetjük.

 

A wild yam étrendkiegészítőként való alkalmazásával tehát számos jótékony hatást tapasztalhatunk, amit itt foglalunk össze:

-  Menstruációs és premenstruációs tünetek enyhítése

-  Menopauza okozta kellemetlenségek enyhítése

-  ízületi gyulladások csökkentése

-  a szív és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése

lassítja az öregedést

szebbé varázsolja a bőrt

-  pozitívan hat az anyagcserére

-  segít a depressziós tünetek csökkentésében

-  csökkenti a cukorbetegség kockázatát

-  fokozza a libidót

étvágycsökkentő hatása miatt segíthet a fogyásban

antioxidáns tartalmának köszönhetően csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

segíti az agy működését, pozitívan hat a memóriára

 

Láthatjuk, hogy a wild yam számos olyan egészségügyi hatással bír,

ami miatt nem csoda, hogy már a népi gyógyászatban is elterjedt. A megfelelő adagolás mellett szedése biztonságos, és kifejti a szervezetre pozitív hatásait.