Maca Negra, a perui csodanövény

Az étrendkiegészítők piacán számos olyan termék található, amelyek a szervezet védekezőképességét hivatottak javítani. Ha valamilyen probléma, betegség üti fel a fejét, akkor már sokkal nehezebb megküzdeni vele, mint azt korábban megelőzni. Az étrendkiegészítők feladata a védekezőrendszerünk erősítése, bizonyos problémák kialakulásának megakadályozása, és kisebb tünetek csillapítása. A Tenmag egyik szuper étrendkiegészítője a Perui Maca Negra, ami támogatja a szervezet nemi egészségét, fokozza a szellemi és fizikai teljesítményt.

A Maca Negra vagyis fekete Maca 

Mielőtt rátérnénk a Maca Negra kapszula hatásainak bemutatására, érdemes kicsit jobban megismerni a növényt, erre hivatott ez a bejegyzésünk.

A Maca, hivatalos nevén Lepidium meyenii, a perui Andokban őshonos növény, pontosabban zöldséggyökér. Bár botanikailag nem tartozik a ginzeng családba, úgy is szokták nevezni, hogy perui ginzeng. A Maca-t fogyasztják élelmiszerként is, hazájában az egész gyökerét felhasználják levesbe, de készítenek vele turmixot, megeszik pirítva és fogyasztják kásaként, vagy erjesztett italként is. Megőrölve használható kávé, csokoládé, illetve olajok összetevőjeként is.

 

 

A maca az egyik legősibb élelmiszernek számít, történelme mintegy 3000 évre nyúlik vissza. 3500 méter magasság felett terem, napjainkban leginkább 3800-4500 méteren termesztik. A maca egy keresztesvirágú növény, leginkább a retekre vagy a fehérrépára hasonlít. Érdekessége, hogy gyökerei három színtartományban fejlődnek, sárga, lila és fekete, ezek közül a fekete maca a legritkább.

A maca ültetési időszaka augusztus és december között van, a betakarítása pedig 8 hónapra rá következik. A betakarítás kézzel történik, ami komoly fizikai megterhelést jelent, ezért a férfiak a kokaleveleket rágják, hogy jobban bírják a fizikai munkát. Betakarítás után körülbelül nyolc hetes szárítási időszak következik. Nappalra a macát zsákokra téve szárítják, éjszakára viszont behúzzák, hogy megóvják a növényt a fagyoktól. A napon történő szárításnak köszönhetően az amidok cukorrá alakulnak, ami megváltoztatja és kellemesebbé teszi a maca ízét. A nyolc hetes időszak után a zöldséggyökeret ledarálják, így por formájában kapható és igazi vitaminbombának számít.

 

 

A három színű maca egy növényfajból származik és korábban a por előállításakor egy csomóba kerültek, azonban körülbelül 15 éve ez megváltozott és már a gyökereket szín szerint szétválogatják mielőtt port készítenek belőle. Ennek oka, hogy a vizsgálatok szerint a különböző színű macák más-más gyógyászati tulajdonságokkal rendelkeznek. A zöldséggyökér íze is változik a színekkel, míg a krémszínű maca édesebb, addig a feketének kicsit kesernyésebb íze van.

A zöldséggyökér az egyik legősibb élelmiszer, már az inkák körében is híres volt energizáló hatása és gyógyhatásai miatt. A mondák szerint a maca negra az inkák szuperétele volt és nagyon fontos szerepet töltött be az étkezési szokásaikban amikor a Machu Pichu épült, vagy amikor harcba indultak és rituális keretek között fogyasztottak nagy mennyiséget belőle. Ezen kívül alkalmazták menstruációs gondokra, a menopauza tüneteinek csökkentésére, fáradtság és stressz csökkentésére, illetve vérszegénység és gyomorrák kezelésére is. Azon kívül, hogy szervezetükre kiváló hatást gyakorolt, az Andok kereskedelmi központjaiban is rendkívül fontos szerepet töltött be, mint fizetőeszköz.

Nem meglepő, hogy a maca gyökeret csodanövényként tartják számon, hiszen erősíti az immunrendszert, javítja az érzelmi állapotot, vitalizál, növeli az állóképességet és még a női és férfi hormonháztartásra és a termékenységre is rendkívüli hatással van.

 

A Maca tápanyagai

A Maca vitaminokban, ásványi anyagokban, aminosavakban, zsírsavakban és nyomelemekben gazdag növény. Magas C-vitamin tartalma van, ami fedezi a szervezet napi C-vitamin szükségletét. Ezen kívül gazdag kalcium, foszfor és magnézium forrás is, és nem elhanyagolható, réz, mangán, cink, szelén tartalma sem, valamint B-vitaminok is vannak benne. Ezekből különösen sok foszfort, béta-karotint, tiamint, B6-vitamint, C-vitamint, D-vitamint, riboflavint, niacint, vasat, jódot, esszenciális zsírsavat tartalmaz a gyökér. Legfőbb hatóanyagai az alkaloidok, flavonoidok, glikozidok, és a fitoszteroidok csoportjába tartoznak.

 

A Maca egy adaptogén növény, amit azt jelenti, hogy harmonizáló hatása van, vagyis képes a szervezetet ellenállóvá tenni a stresszel, és stressz által okozott betegségekkel szemben. Fogyasztásával a szervezetbe jut számos mikrotápanyag és antioxidáns, amiknek köszönhetően javítja a nemi egészséget, egyensúlyt alakít ki a hormonháztartásban. Magas energia tartalmú szénhidrátokban gazdag, amik segítik a szervezet megújulását és frissítését. Tartalmaz természetes aminosavakat, amik nagyon fontosak a szervezet számára, különösen a sportolóknak, hiszen az izomépítésben az aminosavak és a fehérjék nagy mértékben szükségesek.

 

A Maca kapható por, kapszula, kivonat és folyadék formájában is.

 

A Tenmag által forgalmazott Perui Maca Negra kapszula formájában kapható, tele tápanyaggal, mely által rendkívül pozitív hatást gyakorol a szervezetre. Keresse webshopunkban, ahol számos más remek étrendkiegészítőt is talál.