Maca Negra, a perui csodanövény

Az étrendkiegészítők piacán számos olyan termék található, amelyek a szervezet védekezőképességét hivatottak javítani. Ha valamilyen probléma, betegség üti fel a fejét, akkor már sokkal nehezebb megküzdeni vele, mint azt korábban megelőzni. Az étrendkiegészítők feladata a védekezőrendszerünk erősítése, bizonyos problémák kialakulásának megakadályozása, és kisebb tünetek csillapítása. A Tenmag egyik szuper étrendkiegészítője a Perui Maca Negra, ami támogatja a szervezet nemi egészségét, fokozza a szellemi és fizikai teljesítményt.

A Maca Negra vagyis fekete Maca 

Mielőtt rátérnénk a Maca Negra kapszula hatásainak bemutatására, érdemes kicsit jobban megismerni a növényt, erre hivatott ez a bejegyzésünk.

A Maca, hivatalos nevén Lepidium meyenii, a perui Andokban őshonos növény, pontosabban zöldséggyökér. Bár botanikailag nem tartozik a ginzeng családba, úgy is szokták nevezni, hogy perui ginzeng. A Maca-t fogyasztják élelmiszerként is, hazájában az egész gyökerét felhasználják levesbe, de készítenek vele turmixot, megeszik pirítva és fogyasztják kásaként, vagy erjesztett italként is. Megőrölve használható kávé, csokoládé, illetve olajok összetevőjeként is.

 

 

A maca az egyik legősibb élelmiszernek számít, történelme mintegy 3000 évre nyúlik vissza. 3500 méter magasság felett terem, napjainkban leginkább 3800-4500 méteren termesztik. A maca egy keresztesvirágú növény, leginkább a retekre vagy a fehérrépára hasonlít. Érdekessége, hogy gyökerei három színtartományban fejlődnek, sárga, lila és fekete, ezek közül a fekete maca a legritkább.

A maca ültetési időszaka augusztus és december között van, a betakarítása pedig 8 hónapra rá következik. A betakarítás kézzel történik, ami komoly fizikai megterhelést jelent, ezért a férfiak a kokaleveleket rágják, hogy jobban bírják a fizikai munkát. Betakarítás után körülbelül nyolc hetes szárítási időszak következik. Nappalra a macát zsákokra téve szárítják, éjszakára viszont behúzzák, hogy megóvják a növényt a fagyoktól. A napon történő szárításnak köszönhetően az amidok cukorrá alakulnak, ami megváltoztatja és kellemesebbé teszi a maca ízét. A nyolc hetes időszak után a zöldséggyökeret ledarálják, így por formájában kapható és igazi vitaminbombának számít.

 

 

A három színű maca egy növényfajból származik és korábban a por előállításakor egy csomóba kerültek, azonban körülbelül 15 éve ez megváltozott és már a gyökereket szín szerint szétválogatják mielőtt port készítenek belőle. Ennek oka, hogy a vizsgálatok szerint a különböző színű macák más-más gyógyászati tulajdonságokkal rendelkeznek. A zöldséggyökér íze is változik a színekkel, míg a krémszínű maca édesebb, addig a feketének kicsit kesernyésebb íze van.

A zöldséggyökér az egyik legősibb élelmiszer, már az inkák körében is híres volt energizáló hatása és gyógyhatásai miatt. A mondák szerint a maca negra az inkák szuperétele volt és nagyon fontos szerepet töltött be az étkezési szokásaikban amikor a Machu Pichu épült, vagy amikor harcba indultak és rituális keretek között fogyasztottak nagy mennyiséget belőle. Ezen kívül alkalmazták menstruációs gondokra, a menopauza tüneteinek csökkentésére, fáradtság és stressz csökkentésére, illetve vérszegénység és gyomorrák kezelésére is. Azon kívül, hogy szervezetükre kiváló hatást gyakorolt, az Andok kereskedelmi központjaiban is rendkívül fontos szerepet töltött be, mint fizetőeszköz.

Nem meglepő, hogy a maca gyökeret csodanövényként tartják számon, hiszen erősíti az immunrendszert, javítja az érzelmi állapotot, vitalizál, növeli az állóképességet és még a női és férfi hormonháztartásra és a termékenységre is rendkívüli hatással van.

 

A Maca tápanyagai

A Maca vitaminokban, ásványi anyagokban, aminosavakban, zsírsavakban és nyomelemekben gazdag növény. Magas C-vitamin tartalma van, ami fedezi a szervezet napi C-vitamin szükségletét. Ezen kívül gazdag kalcium, foszfor és magnézium forrás is, és nem elhanyagolható, réz, mangán, cink, szelén tartalma sem, valamint B-vitaminok is vannak benne. Ezekből különösen sok foszfort, béta-karotint, tiamint, B6-vitamint, C-vitamint, D-vitamint, riboflavint, niacint, vasat, jódot, esszenciális zsírsavat tartalmaz a gyökér. Legfőbb hatóanyagai az alkaloidok, flavonoidok, glikozidok, és a fitoszteroidok csoportjába tartoznak.

 

A Maca egy adaptogén növény, amit azt jelenti, hogy harmonizáló hatása van, vagyis képes a szervezetet ellenállóvá tenni a stresszel, és stressz által okozott betegségekkel szemben. Fogyasztásával a szervezetbe jut számos mikrotápanyag és antioxidáns, amiknek köszönhetően javítja a nemi egészséget, egyensúlyt alakít ki a hormonháztartásban. Magas energia tartalmú szénhidrátokban gazdag, amik segítik a szervezet megújulását és frissítését. Tartalmaz természetes aminosavakat, amik nagyon fontosak a szervezet számára, különösen a sportolóknak, hiszen az izomépítésben az aminosavak és a fehérjék nagy mértékben szükségesek.

 

A Maca kapható por, kapszula, kivonat és folyadék formájában is.

 

A Tenmag által forgalmazott Perui Maca Negra kapszula formájában kapható, tele tápanyaggal, mely által rendkívül pozitív hatást gyakorol a szervezetre. Keresse webshopunkban, ahol számos más remek étrendkiegészítőt is talál.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/