Hialuronsav: a szépség és az egészség támogatója

Mi is az a hialuronsav?

A hialuronsav, más néven glikozaminoglikán, az emberi test által létrehozott kollagénhez hasonló vegyület, amely számos fontos funkciót tölt be. Ez a kulcsmolekula részt vesz a bőr nedvességmegtartási képességében, vagyis óriási szerepet játszik a bőr fiatalon tartásában. 

A hialuronsav a szinoviális folyadék kulcsfontosságú összetevője, amely az ízületeinket keni. Ez a gélszerű anyag adja szemünk formáját, és megtalálható a köldökzsinórban is. A hialuronsav úgy működik, hogy magába szívja és megtartja a vizet (akár a súlyának 1000- szeresét), így hihetetlenül hatékony molekula.


„A hialuronsav a természetben előforduló cukor molekula, melyet a szervezet termel és a legnagyobb koncentrációban a bőrben, a kötőszövetben, és a szemben található”, mondja egy bőrgyógyász, Dr. Jennifer Chwalek. A hialuronsav szöveteink hidratálását biztosítja, ami bőrünk feszességét és fiatalosságát eredményezik. Meggyorsítja a sebgyógyulást és növelheti a kollagén termelést, ami szintén támogatja bőrünket, különösen idősebb korban.


 

A hialuronsav a következő 5 módon támogatja a bőrt és a testet

 

1. Hidratálja a bőrt

A hialuronsav legfontosabb előnye a bőr számára a hidratálás. Lehet, hogy ez önmagában nem tűnik soknak, de a hidratálás a legfontosabb eleme az egészséges, ragyogó bőrnek. A jól hidratált bőr rugalmasabb. A hialuronsav a saját tömegének 1000-szeresét képes vízben megkötni, ami a bőr kiszáradása ellen a leghatékonyabb védelmet nyújtja.

"Vizet vezet be a stratum corneumba (szarurétegbe), a bőr legfelső rétegébe. Nedvesítőszer, így azonnali javulást nyújt a bőr kinézetében" - mondja a bőrgyógyász, Dr. Cybele Fishman.

Fiatal korban a bőr rugalmasságának az az oka, hogy akkor még magas a bőr víztartalma. A hialuronsav - amely egyedülállóan képes megkötni és visszatartani a vizet - a legfontosabb molekula, amely felelős a bőr természetes hidratálásáért. Idővel a bőrünk elveszíti nedvességmegtartó képességének egy részét. Ennek oka lehet külső tényező (például mennyi napsugárzásnak vagyunk kitéve) és belső tényező (például az, hogy az életkor előrehaladtával a test kevesebb nemi hormont termel) egyaránt.

2. Segíti a testünk gyógyulását

Amellett, hogy a test szinte minden elképzelhető részén jelen van - és felelős azért, hogy a bőr egészséges és hidratált legyen -, szerves része a testünk gyógyulási folyamatának is. Amikor megsérülünk, testünk több hialuronsavat termel, amely fokozódik a szöveti sérülés és a sebgyógyulás szintézise során. Sőt, a hialuronsavnak szabályozó szerepe is van akkor, amikor az emberi test “szövetkijavító módba” lép, beleértve a gyulladásos sejtek aktiválását is.

3. Segíthet ízületeink kenésében is

Amint azt fentebb megjegyeztük, a hialuronsav sok helyen van jelen a testben. Az egyik hely a csontok és az ízületek. A kutatás megállapítja, hogy kulcsfontosságú szerepet játszik az ízületek kenettségének elősegítésében és potenciálisan támogatja az ízületek egészségét az életkor előrehaladtával. Az egyik kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálat megállapította, hogy az idősebb betegeknél, akik kiegészítő formában szedték a hialuronsavat, kevesebb térdfájdalmuk volt egy 12 hónapos időszak alatt.

4. Segíthet a száraz szem kezelésében

Mivel a hialuronsav természetes módon van jelen a szemünkben, segíthet a szárazság enyhítésében.

5. Segíthet a savas refluxban

Több tanulmány is megállapította, hogy kondroitin-szulfáttal kombinálva elősegítheti a savas reflux tüneteinek csökkenését, mivel megvédi a nyelőcsövet és elősegíti a sav által okozott károkból való gyógyulást.

Mitől csökken le a hialuronsav szintje a szervezetben?

 

1. Az idő múlásával kimerül

Nigma Talib természetgyógyász orvos szerint, testünk természetes hialuronsav tartaléka jelentősen csökken az idő múlásával. Azt mondja, hogy mire elérjük a 40-es éveinket, a fiatalabb korunkhoz képest a hialuronsavnak csak az 50%-a van jelen a szervezetünkben. Emiatt a drasztikus csökkenés miatt sokan észreveszik az öregedés fizikai jeleit a 40-es éveikben, például a finom vonalak és ráncok növekedését és egyre szárazabbá és fényesebbé válik a bőr.

2. Napozás

Noha mindannyian elveszítjük a hialuronsav-készletünket az idő múlásával, vannak olyan külső tényezők, amelyek ennek a csodás molekula gyorsabb kimerüléséhez vezetnek - nevezetesen az, hogy mennyi időt töltöttünk szoláriumban, vagy védtelenül tesszük ki magunkat a napnak. Az arcbőr öregedésének hozzávetőlegesen 80%-a az UV sugárzásnak tulajdonítható, amelyet érdemes szem előtt tartani, amikor legközelebb arra gondol, hogy fényvédő krém nélkül hagyja el a házat. Az UV-sugárzás trükkös, de nagyon logikus módon égeti el a hialuronsav-tartalékot. A kezdeti UV károsodás valójában a bőr hialuronsav szintjének növekedését okozza. A károsodás által okozott enyhe seb arra készteti a testet, hogy több hialuronsavat küldjön az epidermiszbe. Ezért, különösen a fiatalok számára a barnulás egészségesnek és ragyogónak tűnhet. Ez nem tart sokáig. A vizsgálatok során már öt percig tartó expozíció is megnövekedett hialuronsavszintet eredményez, bizonyítva, hogy a napkárosodás hihetetlenül gyorsan történik. Testünk sebként értelmezi az égési sérüléseket (ideértve a barnulást is) és az idő múlásával az UV-expozíció egy olyan sebgyógyító reakcióhoz vezet, amely arra készteti a testet, hogy a hialuronsav és a kollagén keverék helyett heges, I. típusú kollagént rakjon le amelyek ellenállóbbá teszik a bőrt.

Hogyan lehet természetes módon több hialuronsavhoz jutni?

Íme a jó hír: Annak ellenére, hogy idővel kimerül szervezetének természetes hialuronsav készlete, mind a helyi kezelések, mind az elfogyasztható étrendkiegészítők segítségével feltöltheti hialuronsav szintjét. Ebben nyújt nagy segítséget a Tenmag Hialuronsav Forte kapszulás termék, amely az étrendkiegészítő piacon fellelhető egyik legnagyobb hatóanyagtartalmú termék (250 mg / kapszula), 100%-ban természetes hialuronsav tartalommal.

Kimuttaták ugyanis, hogy a szervezetbe a szájon át bejuttatott hialuronsav is támogatja a bőr hidratáltságát. A rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy az orális hialuronsav kiegészítők felszívódnak az emésztőrendszerben, majd azokba a kötőszövetekbe vándorolnak, amelyeknek leginkább szükségük van a hialuronsavra.

Összegezve

A hialuronsav nem csupán egy bőrápolási trend. Ez egy természetes módon előforduló molekula a testben, amely segíti a hidratációt és bizonyos gyógyulási folyamatokat az egész szervezetben. A hialuronsav felelős azért, hogy a bőr hidratált, fénylő és rugalmas maradjon. Ugyancsak kulcsfontosságú összetevője az ízületeket csillapító szinoviális folyadéknak és a szemünknek formát adó gélszerű anyagnak. A szervezet hialuronsav tartaléka az idő múlásával kimerül és az UV-sugarak fokozott expozíciója felgyorsítja annak lebomlását. Szerencsére a hialuronsav tartalékait támogathatja szérumokkal, krémekkel, valamint orális kiegészítőkkel.


Ha terhes, vagy szoptat, konzultáljon orvosával, mielőtt megkezdi a kiegészítő alkalmazását