Feketeköménnyel az allergia ellen

Az emberiség jelentős részét érinti az allergia. Sajnos egyre többen szenvednek az allergia okozta tünetektől, ami miatt sokak életminősége nagy mértékben romlik. Az allergiás náthát nagyon nehéz megszűntetni, sokszor kezeletlen marad, aminek pedig asztma lehet a következménye. Az allergiás tünetek enyhítésére szolgál számos gyógykészítmény, orrspray, szemcsepp, stb. Számos tanulmány kutatja az allergia megelőzésének és kezelésének lehetőségeit, azonban így is rengetegen szenvednek a megszűnni nem akaró tünetektől. A feketekömény egy olyan természetes gyógynövény kivonat, aminek hosszantartó alkalmazása révén az allergiás tünetek enyhíthetők, kialakulásuk megakadályozhatók.

Az allergiás reakciókról 

Az allergia a szervezet téves immunválasza valamilyen anyag ellen, ami a szervezetre ártalmatlan, egészséges emberben semmilyen tünetet nem okoz. Ilyenkor a szervezetben hisztamin szabadul fel és ennek köszönhetően alakulnak ki az allergiás tünetek, mint a szénanátha, csalánkiütés, ekcéma. Az allergiás megbetegedések már egészen korán, akár kisgyermekkorban is jelentkezhetnek, de felléphetnek idősebb korban is és nem múlnak el. Sajnos rengeteg olyan allergiás személy van, akinek egész életét végigkíséri a betegség, akár időszakosan, akár krónikusan. Az allergia okozhat bőrproblémákat, mint például az ekcéma vagy komolyabb felső légúti megbetegedéseket, mint az asztma. A tünetek megszüntetése érdekében különböző kezelési stratégiákat alkalmaznak és sok esetben az antihisztamin nem elég, hanem szteroidokat kell alkalmazni. A legjobb kezelési stratégia az volna. ha a tünetek nem is jelentkeznének, ebben segíthet a Tenmag Feketekömény.

 

A feketeköményről általában 

A feketekömény, vagyis Nigella Sativa egy évezredek óta használt gyógyír, amit már a hagyományos közel-keleti népi gyógyászatban is alkalmaztak különböző megbetegedések kezelésére, mint az allergia, asztma, csalánkiütés, ekcéma, hisztamin intolerancia, reumatikus ízületi gyulladások, cukorbetegség, fájdalom, migrén, stb. Főként azonban gyulladásokra és túlérzékenységre használták, amik vélhetőleg allergiás megbetegedések lehettek. Jelentőségét az is mutatja, hogy Tutanhamon fáraó sírkamrájában is találtak feketekömény-olajat, mint a halál utáni élet kiegészítőjét. Mohamed prófétát idézve pedig “a feketekömény minden betegségre gyógyír, kivéve a halált”.

Az egyiptomi köménynek is nevezett mag egyre inkább használatos napjainkban is, hiszen kiválóan használható a konyhában is, mivel fűszeres, enyhén kesernyés íze nagyon jól passzol sajtokhoz, pogácsákhoz, húsokhoz, savanyúságokhoz.

A feketekömény hatása az allergiára 

A feketekömény növény száznál is több összetevőt tartalmaz, azonban maga a feketekömény mag 50%-a esszenciális zsírsavakból áll, amelyek olyan pozitív hatással bírnak, mint az erek védelme, a koleszterinszint egyensúlyban tartása, az immunerősítés, és bejegyzésünk szempontjából a legfontosabb, hogy megelőzi az allergiás reakciók kialakulását, oldja a légúti görcsöket. A pollen, por és állatszőr okozta szénanátha tüneteit csökkenti, tisztítja a légutakat és oldja a letapadt nyákot. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a Nigella sativa gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító és hörgőtágító, valamint antiallergiás tulajdonsággal is rendelkezik. Enyhíti a bőrviszketést, csökkenti a gyulladásos tüneteket. Azon kívül, hogy rendszeres alkalmazásával az allergiás tünetek minimalizálhatóak, vagy megszüntethetőek, enyhíti az asztmás rohamok kimenetelét és csökkentheti azok számát. Ahhoz, hogy az allergia kezelésében tartós és jó eredményt érjen el, kúriaszerűen érdemes fogyasztani. Fél-egy évig tartó kúraszerű alkalmazásával a feketeköménymag segíthet nagyon minimálisra csökkenteni az asztmás reakciók kialakulását. Az allergiás reakciók között a bőrproblémák kialakulás is egy rendkívül kellemetlen tünet, hiszen akár ekcéma is kialakulhat. Az ekcéma kezelésére is rendkívüli hatással van feketekömény, hiszen csökkenti a bőrviszketést.

A feketekömény hatásait kutatásokkal is alátámasztották. Számos tanulmány mutatta ki az allergiás reakciók javulását a feketekömény szájon át történő alkalmazásával. Mivel a pollen okozta allergiás tünetek jellemzően tavasztól őszig jelen vannak, érdemes a feketekömény kapszulát már a tünetek megjelenése előtt hónapokkal fogyasztani. Hatására a tünetek nagyon enyhék lesznek, vagy meg sem jelennek.

A feketekömény kapszula alkalmazása 

Összefoglalva elmondható, hogy a feketekömény kúraszerű alkalmazása egy kiváló természetes megoldás lehet a pollen, por, és állatszőr allergia, illetve az ételallergia tüneteinek kezelésére. A feketeköménynek nincsenek mellékhatásai és nincs rossz íze sem. Az ajánlott napi adag betartása mellett alkalmazása biztonságos. A Tenmag Feketekömény 370 mg-os kapszula, melynek napi adagja 2x1 kapszula.