A Noni gyümölcs

Az indiai eperfa, vagyis Morinda citrifolia egy örökzöld trópusi növény, aminek gyümölcsét egyszerűen csak Noni-nak nevezik. Elképesztően sok jótékony hatással rendelkezik, aminek nemcsak gyümölcsét, hanem a növény minden részét alkalmazták a népi gyógyászat során és nagyon fontos szerepet tulajdonítottak neki. Bár a népi gyógyászat számos növényt használt különböző egészségügyi problémák kezelésére, a Noni mégis központi szerepet játszott közöttük.

 

A növény jellemzői 

A Noni Peruban, Polinéziában, Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában, Malajziában is honos, egészen az apró cserjétől a 10 méteres nagyságig is megnő. A gyümölcsöt több, mint 2000 éve fogyasztják jótékony hatásai miatt, a polinézok gyakorlatilag túlélési szükségletként használták.

A nonifa a Rubiaceae növénycsalád tagja, amiből a trópusi tájakon mindegy 80 fajta létezik, és ebből három faj a legelterjedtebb. A növény a trópusokon mindenütt terem, a tápanyagokban legdúsabb fajtája viszont Peruban található meg.

Ez köszönhető a klíma adottságainak és annak, hogy a növény a vulkanikus talajából képes magába szívni minden nyomelemet és ásványi anyagot. Érdekessége, hogy gond nélkül alkalmazkodik a környezethez, vagyis könnyen megél a tengerparon, vagy erdei területeken is. A perui noni egyenes és sima törzsű, levele vastag, ovális, erősen erezett és fényes, ami akár 20-45 centiméter hosszúra is megnőhet. A növény egész évben virágzik és terem, virágai fehérek és cső alakúak

 

A növénycsalád egyes tagjai képesek mintegy 100 kg gyümölcsöt is kitermelni havonta, de a nagyobbak, akár 500 kg-ot is.

 

A gyümölcs

A Noni mérete hasonlít egy tyúktojáséhoz, kezdetben fehér, megérve pedig zöldes sárga színű, kavicsos felületű, vajsavas ízű és illatú gyümölcs. Különlegessége az elképesztő mennyiségű vitamintartalmából fakad, ezáltal pedig az egészségre gyakorolt hatása rendkívüli.

Bár számos pozitív tulajdonsága van a gyümölcsnek, szaga erős és kellemetlen, az íze közel sem jó, sokkal inkább rossznak mondható. Természetesen ennek ellenére nyersen is fogyasztható, de sokkal kellemesebb léként, más gyümölcslével keverve, de akár főzve, turmixolva vagy szárítva is fogyasztható. Ezen kívül ma már étrendkiegészítőként való alkalmazása is lehetséges.

 

 

Hatóanyagai

A növény hatalmas mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ez teszi igazán egyedülállóvá. 18 féle aminosavat tartalmaz, amik a fehérjék építőkövei. Magas ásványi anyag tartalmának (pl.: nátrium, kálium, mangán, magnézium, vas) köszönhetően hozzájárul a szervezet ásványi anyag szükségletének kielégítéséhez is.

A felsorolásnak ezzel még nincs vége, mivel tartalmaz enzimeket és antioxidánsokat, így segíti a sejtek védelmét és  véd a szabad gyökök károsító hatásaitól. A gyümölcs legfontosabb összetevője a proxeronin. Az ananásznál 800-szor több proxeronint tartalmaz, ami a xeronin működéséhez szükséges enzimeket aktivizálja, és segíti a vitaminok, ásványi agyagok felszívódását.

 

A xeronin nagyon fontos a sejtek normál működéséhez, illetve regenerálja a sérült sejteket, és jótékonyan hat a szív és keringési rendszerre.

 

Ősi felhasználása

A Noni nem csak táplálékot jelentett az ősi kultúrákban, az egészségre gyakorolt jótékony hatásait mintegy 2000 éve felfedezték és  minden részét használták gyógyító szerként. A népi gyógyászatban számos egészségügyi problémára alkalmazták a Nonit, mint fájdalomcsillapítás, cukorbetegség, magas vérnyomás, gyulladáscsökkentés, daganatok kezelése, de a perui népek hittek az emberi életet meghosszabbító hatásában is, mivel élettel telivé teszi és visszaállítja a testet annak tökéletes állapotába.

Az őshonos Perui Nonit a peruiak a legszentebb növénynek tartották és más kultúrákban is, mint a hawaii vagy a maláj központi szerepet töltött be. A gyümölcsöt azonban nem csak belsőlegesen használták. Csonttörések esetén például az éretlen nonit alkalmazták sóval összekeverve, horzsolásokra, fekélyre, köszvényre pedig az érett gyümölcsöt használták tapaszként.

 

Modern felhasználása

Mivel évszázadokon át használták és csodálták a Nonit különleges hatásai miatt, nem csoda, hogy a modern világ kíváncsiságát is felkeltette. Az 1990-es években kutatások alá vetették a Nonit. Kimutatták hatóanyagait, és egy nagyon közkedvelt étrendkiegészítővé vált. A Noni lé, por és kapszula is elterjedt. A gyümölcs húsából 100%-os gyümölcslevet készítenek, ami évekig is eláll, önmagában is fogyasztható, vagy más gyümölcslével is összekeverhető. Számos jótékony hatását tapasztalhatja fogyasztásával, többek között:

 

-  immunerősítő

-  sejtregeneráló

-  méregtelenítő

-  fájdalomcsillapító

emésztéssegítő

antidepresszáns hatású

-  gyulladáscsökkentő

-  antibakteriális, vírus és gombaölő hatású

-  fedezi az ásványi anyag szükségletet

-  vérnyomás szabályozó hatású

 

 

Láthatjuk, hogy egy igazán különleges gyümölcsről beszélünk, amit rengetegen alkalmaznak szervezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt, és aminek hatóanyagait mai napig kutatják. A Tenmag Perui Noni egy szuper étrendkiegészítő, ami támogatja a szervezetben végbemenő élettani folyamatokat. Blogunkban részletesen olvashat a Noniról, hatóanyagairól, jótékony hatásairól. Ha felkeltette érdeklődését, próbálja ki a Tenmag Perui Noni kapszulát, fogyasztása minden korosztály számára ajánlott.