A Noni gyümölcs

Az indiai eperfa, vagyis Morinda citrifolia egy örökzöld trópusi növény, aminek gyümölcsét egyszerűen csak Noni-nak nevezik. Elképesztően sok jótékony hatással rendelkezik, aminek nemcsak gyümölcsét, hanem a növény minden részét alkalmazták a népi gyógyászat során és nagyon fontos szerepet tulajdonítottak neki. Bár a népi gyógyászat számos növényt használt különböző egészségügyi problémák kezelésére, a Noni mégis központi szerepet játszott közöttük.

 

A növény jellemzői 

A Noni Peruban, Polinéziában, Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában, Malajziában is honos, egészen az apró cserjétől a 10 méteres nagyságig is megnő. A gyümölcsöt több, mint 2000 éve fogyasztják jótékony hatásai miatt, a polinézok gyakorlatilag túlélési szükségletként használták.

A nonifa a Rubiaceae növénycsalád tagja, amiből a trópusi tájakon mindegy 80 fajta létezik, és ebből három faj a legelterjedtebb. A növény a trópusokon mindenütt terem, a tápanyagokban legdúsabb fajtája viszont Peruban található meg.

Ez köszönhető a klíma adottságainak és annak, hogy a növény a vulkanikus talajából képes magába szívni minden nyomelemet és ásványi anyagot. Érdekessége, hogy gond nélkül alkalmazkodik a környezethez, vagyis könnyen megél a tengerparon, vagy erdei területeken is. A perui noni egyenes és sima törzsű, levele vastag, ovális, erősen erezett és fényes, ami akár 20-45 centiméter hosszúra is megnőhet. A növény egész évben virágzik és terem, virágai fehérek és cső alakúak

 

A növénycsalád egyes tagjai képesek mintegy 100 kg gyümölcsöt is kitermelni havonta, de a nagyobbak, akár 500 kg-ot is.

 

A gyümölcs

A Noni mérete hasonlít egy tyúktojáséhoz, kezdetben fehér, megérve pedig zöldes sárga színű, kavicsos felületű, vajsavas ízű és illatú gyümölcs. Különlegessége az elképesztő mennyiségű vitamintartalmából fakad, ezáltal pedig az egészségre gyakorolt hatása rendkívüli.

Bár számos pozitív tulajdonsága van a gyümölcsnek, szaga erős és kellemetlen, az íze közel sem jó, sokkal inkább rossznak mondható. Természetesen ennek ellenére nyersen is fogyasztható, de sokkal kellemesebb léként, más gyümölcslével keverve, de akár főzve, turmixolva vagy szárítva is fogyasztható. Ezen kívül ma már étrendkiegészítőként való alkalmazása is lehetséges.

 

 

Hatóanyagai

A növény hatalmas mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ez teszi igazán egyedülállóvá. 18 féle aminosavat tartalmaz, amik a fehérjék építőkövei. Magas ásványi anyag tartalmának (pl.: nátrium, kálium, mangán, magnézium, vas) köszönhetően hozzájárul a szervezet ásványi anyag szükségletének kielégítéséhez is.

A felsorolásnak ezzel még nincs vége, mivel tartalmaz enzimeket és antioxidánsokat, így segíti a sejtek védelmét és  véd a szabad gyökök károsító hatásaitól. A gyümölcs legfontosabb összetevője a proxeronin. Az ananásznál 800-szor több proxeronint tartalmaz, ami a xeronin működéséhez szükséges enzimeket aktivizálja, és segíti a vitaminok, ásványi agyagok felszívódását.

 

A xeronin nagyon fontos a sejtek normál működéséhez, illetve regenerálja a sérült sejteket, és jótékonyan hat a szív és keringési rendszerre.

 

Ősi felhasználása

A Noni nem csak táplálékot jelentett az ősi kultúrákban, az egészségre gyakorolt jótékony hatásait mintegy 2000 éve felfedezték és  minden részét használták gyógyító szerként. A népi gyógyászatban számos egészségügyi problémára alkalmazták a Nonit, mint fájdalomcsillapítás, cukorbetegség, magas vérnyomás, gyulladáscsökkentés, daganatok kezelése, de a perui népek hittek az emberi életet meghosszabbító hatásában is, mivel élettel telivé teszi és visszaállítja a testet annak tökéletes állapotába.

Az őshonos Perui Nonit a peruiak a legszentebb növénynek tartották és más kultúrákban is, mint a hawaii vagy a maláj központi szerepet töltött be. A gyümölcsöt azonban nem csak belsőlegesen használták. Csonttörések esetén például az éretlen nonit alkalmazták sóval összekeverve, horzsolásokra, fekélyre, köszvényre pedig az érett gyümölcsöt használták tapaszként.

 

Modern felhasználása

Mivel évszázadokon át használták és csodálták a Nonit különleges hatásai miatt, nem csoda, hogy a modern világ kíváncsiságát is felkeltette. Az 1990-es években kutatások alá vetették a Nonit. Kimutatták hatóanyagait, és egy nagyon közkedvelt étrendkiegészítővé vált. A Noni lé, por és kapszula is elterjedt. A gyümölcs húsából 100%-os gyümölcslevet készítenek, ami évekig is eláll, önmagában is fogyasztható, vagy más gyümölcslével is összekeverhető. Számos jótékony hatását tapasztalhatja fogyasztásával, többek között:

 

-  immunerősítő

-  sejtregeneráló

-  méregtelenítő

-  fájdalomcsillapító

emésztéssegítő

antidepresszáns hatású

-  gyulladáscsökkentő

-  antibakteriális, vírus és gombaölő hatású

-  fedezi az ásványi anyag szükségletet

-  vérnyomás szabályozó hatású

 

 

Láthatjuk, hogy egy igazán különleges gyümölcsről beszélünk, amit rengetegen alkalmaznak szervezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt, és aminek hatóanyagait mai napig kutatják. A Tenmag Perui Noni egy szuper étrendkiegészítő, ami támogatja a szervezetben végbemenő élettani folyamatokat. Blogunkban részletesen olvashat a Noniról, hatóanyagairól, jótékony hatásairól. Ha felkeltette érdeklődését, próbálja ki a Tenmag Perui Noni kapszulát, fogyasztása minden korosztály számára ajánlott.

 

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/