A Bakopa hatásai

Életünk során minden nap alapvetően szükséges, hogy agyunk jól működjön, de vannak olyan időszakok, amikor ez kimagaslóan fontos. A megfelelő koncentráció és agyi működés elengedhetetlen és nagyon fontos a tanulás, vizsgák során és munka közben is. Azonban agyunk sokszor leterhelt, fáradt és az idő előrehaladtával is csökkennek agyi képességeink. A bakopa egy olyan természetes nootropikum, amiből étrendkiegészítő termékek készülnek az agy védelme érdekében. Egy különleges növény, ami számos jótékony hatással bír.

 

Jótékony hatásai 

A Föld népességének nagy része használ gyógynövényeket és keres alternatív megoldásokat különböző egészségügyi problémákra és azok megelőzésére. A bacopa monnieri egy természetesen előforduló növény, aminek eredeti lelőhelye nedves trópusi környezetben van, honos Indiában és Ausztráliában. A más néven brahmi-nak is nevezett növény akár víz alatt is képes virágozni, ezért rendkívül közkedvelt akváriumi növényként is. A növényt az indiai, vagyis ajurvédikus orvoslásban is használták az agyműködés javítására. Azóta kimutatták, hogy javítja a gondolkodási, kognitív készségeket, illetve a memóriát. Kiderült ezen kívül, hogy ez a gyógynövény eredményesen kezeli az asztmát és epilepsziát, valamint segít olyan kellemetlen tüneteken mint az emésztési zavar és felfúvódás.

A bacopa monnieri, vagyis brahmi az egyik legismertebb gyógynövény, amit az idegrendszer és az agy erősítésére, memóriára és a koncentrálóképesség növelésére alkalmaznak. A bacopa pozitív hatása, hogy segít a normál agyi működés fenntartásában, támogatja a koncentrációt és a mentális egészséget. A brahmi pozitív hatásai:

-  jótékony hatással van a kognitív funkciókra, a memóriára, a koncentrációra, alkalmas a fáradtság és idegi kimerültség helyreállítására

-  segíti az agy optimális működését

-  javítja a mentális egészséget

-  növeli a stressztűrő képességet

fiatalítja az agysejteket

javítja a tanulási kapacitást

-  támogatja az idegrendszert

-  segít az Alzheimer kór kezelésében

-  használják az epilepszia kezelésére és a szorongás csökkentésére is

A bakopa a benne található vegyületeknek köszönhetően antioxidáns hatású lehet, aminek köszönhetően véd a stressz okozta szabadgyökök okozta sejtkárosodástól, ezzel lassítva az öregedés okozta tüneteket.

Az agyi funkciók romlása és a Bakopa 

A fiatal agy rengeteg információt képes tárolni, ami az idő előrehaladtával egyre csökken. 40 éves kor után az agy csak a már meglévő idegi kapcsolatokra támaszkodik és nem generál újjakat, 64 év felett pedig a lakosság 50%-a számol be a memóriával kapcsolatos nehézségekről. Az öregedés egyik következménye a neurodegeneratív rendellenességek kialakulása, amihez szorosan kapcsolódik az oxidatív stressz. A stressz lelki és fizikai következményei nagyban hozzájárulnak az öregedéshez.

 

 

A bacopa fő hatóanyaga a bakozidoknak nevezett aktív vegyületek, amik antioxidáns hatásainak köszönhetően különös hatással vannak az agyra, ahol semlegesítik a szabadgyököket és megakadályozzák a zsírmolekulákkal való reakciójukat. Ez lassíthatja az agy öregedését és segít megelőzni például az Alzheimer-kór által okozott károkat.

A bakopa gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis elnyomja azokat az enzimeket, amelyek elősegítik a gyulladást, segít megelőzni a stresszt és a szorongást, ezért jól alkalmazható a kezdeti depresszió idején.

Alkalmazásának előnyei összefoglalva  

Ha röviden szeretnénk összefoglalni a bacopa jótékony hatásait, akkor elmondhatjuk, hogy első és legfontosabb, hogy ez egy nootropikum, ami segít az agy frissen tartásában, csökkentheti a figyelemhiányos hiperaktivitás, vagyis az ADHD tüneteit, és, hogy idősebb korban nagyban segít a demencia okozta agyi károsodásoktól való védelemben.

A Tenmag Bacopa egy olyan étrend-kiegészítő, ami minden korosztálynak ajánlott. Fiataloknak főleg azért, hogy segítsen a tanulásban, hiszen használatával több információ marad meg az agyban, időseknek pedig azért, mert segíti fenntartani a normál agyműködést és a mentális egyensúlyt.